Zuzet : Overrompelende schelpen in het zand

CPM Juni 2013

Een uitdaging die voor vele deelnemers als hoogdrempelig werd ervaren. “Sea shells”, een beeld dat al meteen de kijker overrompelt. De werken van de winnaars mogen gezien worden. (Scroll naar beneden op de pagina van de June Art Challenge – # 1306)

Bij een eerste kennismaking met de foto, een onderwerp met zeeschelpen, nam ik zowel glanzende als doffe oppervlaktestructuren waar, met overwegend violet-blauwe kleuren, met uitzondering van het oranje en geel. Even dacht ik gebruik te maken van zandpapier, maar daar stapte ik van af. Ik zag ook dat sommige schelpen duo’s vormen, daarmee bedoel ik dat er twee van eenzelfde soort op de foto aanwezig zijn. Er bestaat een heuse studie over schelpen ontdekte ik via internet. Ze noemen dat conchologie. Ik werd er echter niet veel wijzer van. Het maakte mijn indrukken over deze foto alleen maar ingewikkelder. Meest bekend voor mij zijn de schelpen van slakken. Met hun spiraalvormige windingen ken ik ze nog van toen ik een cursus keramiek volgde. Toen had ik de slak bestudeerd om uit te voeren in klei. De spiraalvorm doet mij dan ook weer denken aan de gulden snede. En over uitsnijdingen gesproken: De aanvankelijk vooropgestelde uitsnede van de foto, ik moest er niet aan denken om gans de foto te gaan schilderen, werd halverwege de werktijd nog een stuk verkleind. (in het engels: cropping)
Tenslotte heb ik uit de vorige opdrachten (uitdagingen van CPM) geleerd dat het contrast soms te wensen over laat. Ik werk dus voortaan op kleinere papierformaten, zodat ik meerdere lagen kan bekomen, in eenzelfde tijdspanne.

This entry was posted in Archief and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.