Zuzet : Vast omlijnd kader voor een werk met kleurpotlood

Werken met kleurpotloden vergt enige kennis en ervaring en is, vanwege de aard van het materiaal, arbeidsintensief. Wat is de definitie van een werk met kleurpotlood?

 

Kleurpotloden

Enkele kleurpotloden.

Om deel te nemen aan de wedstrijden van het tijdschrift Colored Pencil Magazine moet een werk bestaan uit 80% kleurpotlood. Die andere 20% kan bestaan uit oplosbare producten (solvents) en eventueel zelfs water bij bijvoorbeeld wateroplosbare kleurpotloden. Voorts hanteren ze het reglement van CPSA (Colored Pencil Society of America) waarin de normen bepaald werden. Met de opkomst van nieuwe kunstproducten was het immers belangrijk om de grens te bepalen. Een vertaald uittreksel uit dit reglement.

In vast droge vorm

Inbegrepen zijn de gewone kleurpotloden, wateroplosbare kleurpotloden, en potloden waarvan het pigment ingekapseld is in hout, of onder de vorm van sticks die solide pigmenten bevatten. We hebben niet bepaald hoe de potloden worden toegepast en staan het gebruik van water en andere oplosmiddelen toe.

Kan niet afgeborsteld worden

Dit verwijst specifiek naar het kleurpotlood als medium toegepast op gewone papieroppervlakken. Het verwijst niet naar het borstelen van losse ‘kruimels’ van kleurpotlood, maar in plaats daarvan verwijst dit naar borstelen van droog pigment zoals mogelijk is met zachte pastels. Hiermee wordt niet naar het vermogen verwezen van het kleurpotlood om af te borstelen of schuurpapier en andere vergelijkbare oppervlakken.

Moet volledig opdrogen

Vanwege de aard van het materiaal waaruit ze zijn samengesteld: kleurpotloden op basis van olie drogen volledig op, terwijl oliepastels en oliekrijt dat niet doen.
Het uiterlijk van het materiaal is niet de basis waarop de bepaling van goedkeuring is gebaseerd. Sommige kleurpotloden hebben een houten omhulsel, terwijl andere dat niet hebben. In plaats daarvan moet het materiaal binnen het geheel van droge tekenmaterialen worden geplaatst en vervolgens wordt er bepaald of er aan de drie bovenstaande eisen wordt voldaan.
Pastelpotloden en krijt worden dus niet beschouwd als kleurpotloden.

Links

This entry was posted in Archief and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.