Waarschoot : Inspraak bevolking over dorpsidentiteit

"Een andere manier van leven" zegt onze burgemeester Ann Coopman (CD&V) in het Nieuwsblad. Ze zegt dit om de onbeheerste golf aan appartementen die onze gemeente verder teistert, te verdedigen. 'Zonder visie de boel volbouwen', zegt Peter Cousaert, voorzitter van Groen Waarschoot. Hij wil inspraak van de bevolking over de dorpsidentiteit. “Nu zijn het de projectontwikkelaars die daarover beslissen.” 

 

Inspraak

Op de sociale media merken we dat de uitspraken van de burgemeester hebben geleid tot veel reacties. Burgers pikken niet zomaar dat hun dorpsidentiteit wordt veranderd. 

“Een bestuur dat zes jaar aan de macht is, heeft volgens ons ook het recht niet om in hun eentje te beslissen over een compleet gewijzigd uitzicht van ons dorp”, zegt Peter Cousaert. Er zijn nu te weinig voorwaarden verbonden aan appartementenbouw in Waarschoot. Onze dorpsidentiteit gaat verder kapot. “Het is trouwens onterecht dat de tegenstanders van deze plannen in de hoek van de nostalgici worden geduwd”, zegt Peter Cousaert nog. 

Uiteraard kent ook Groen de woonuitdagingen. Om de buitenruimte te vrijwaren moeten we compacter gaan wonen. De cruciale vraag is: hoe doe je dat? Het moet doorsproken en doordacht gebeuren.

Doorsproken kan via een referendum of een enquête, maar nog liever willen we uitgebreide gesprekken met alle partijen, burgers, en middenstanders. Nu zijn het projectontwikkelaars die beslissen. Daarvoor is openheid nodig. Voor grote projecten moet het bestuur werken met maquettes die de nieuwe situatie uitbeelden. Daarover kunnen we dan discussiëren: hoe hoog, hoeveel, hoe groot en waar. 

Beeldkwaliteit

Daarnaast kunnen we een voorbeeld nemen aan onze buren uit Eeklo en werken aan een beeldkwaliteitsplan. Dit is een plan dat duidelijk maakt hoe we woningen in het centrum kunnen vernieuwen en de ziel van onze gemeente kunnen versterken in plaats van verliezen. In Eeklo was dit het werk van Groen-schepen Bob D’Haeseleer. Speerpunten daarbij zijn onder andere: de juiste boom op de juiste plaats, bouwhoogte, delen van straatruimte... Dit hoeft zelfs geen kost te zijn, want ontwerpbureaus weten zo onmiddellijk in welk kader ze moeten werken. Dat bespaart zowel hen als onze ambtenaar dure werkuren. 

Waarschoot zal uiteraard een ander plan nodig hebben dan Eeklo, maar het kan een grote bron van inspiratie zijn. 

This entry was posted in Archief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.