Burgemeester Ann Coopman | Blog : Nieuwe autopomp voor Waarschootse pompiers

“Goeiemorgen en van harte welkom op de sleuteloverhandiging van onze recente aankoop, de autopomp. Dit voertuig is een van de laatste stappen uit het masterplan dat zo’n 15 jaar geleden werd opgemaakt.

Als ik even terug in de tijd mag gaan, heeft Waarschoot een eigen zelfstandig korps vanaf mei 1955. Voordien deed de gemeente beroep op Gent en Eeklo, maar dat kostte te veel. Het duurde tot 1967 alvorens een tweedehandsvrachtwagen met brandweerkoetswerk op de kop werd getikt bij de Nato basis te Brussel. Voor 249.500 belgische franken had de brandweer een Magirus van bouwjaar 1954 met een watertank van 2600 liter. Dat was voor de gemeente een schappelijke prijs want een dure wagen kon men zich echt niet permitteren.
Een eigen kantine was er ook nog niet. Voor 1993 gebeurde het met de regelmaat van de klok dat de pompiers van dienst na een interrventie evaluatie met een bak bier achter de autopomp organiseerden.

1995 was in de geschiedenis van de vrijwillige brandweer van Waarschoot een cruciaal jaar. Commandant Paul Dryhoel nam ontslag en de brandweerinspectie van Binnenlandse Zaken legde in haar eindrapport een aantal zware verplichtingen op. Er was dus werk aan de winkel wilde men het brandweerkorps in Waarschoot behouden!

De gemeente besliste om door te gaan. Aan het hoofd van een groep enthousiaste pompiers kwam Frans De Coninck en samen met wijlen burgemeester Charles De Block werd een masterplan opgemaakt voor de komende 10 jaar. Er werd meestal vergaderd aan de keukentafel ten huize Charles en na enkele vruchtbare vergaderingen werd het mastplan geboren. Het grondig uitgewerkte schema rond uitbreiding en renovatie van de brandweerkazerne en deen aankoopprogramma rond de vervanging van rollend en ander materieel, werd in 1996 voorgelegd aan de brandweerinspectie en goedgekeurd.
Er kwam een reddingswagen, de brandweergarages werden gebouwd, er kwam een nieuwe materiaalwagen. We huldigden de gerenoveerde brandweerkazerne in, in aanwezigheid van arrondissementscommissaris Henk Schutyser, en in 2008 koopt Waarschoot een ladderwagen en noemt deze Ghislain, naar onze ere-burgemeester Ghislain Lippens.
Vandaag naderen we het einde van dit plan. De autopomp, waarvan ik straks officieel de sleutels zal overhandigen, samen met de ontsluitingsweg richting Kerkstraat, vormen het sluitstuk van een werk dat 15 jaar geleden startte en eind dit jaar volledig afgewerkt is.

Vandaag denken we ook aan de toekomst. De geboorte van de zone Meetjesland kondigt zich aan. We zijn met de 9 gemeenten reeds aan de voorbereidingen gestart en wachten nu ongeduldig op nieuws uit Brussel hoe het nu verder moet. Maar dat verhaal laat ik aan commandant Alex Van Suyt, voorzitter van de technische commissie en aan Koen Loete, burgemeester van Eeklo en voorzitter van de OPZ Meetjesland.”

Sfeerfoto’s op gallery


Email this post E-mail dit artikel

This entry was posted in Archief and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.