Zuzet : De gelaagde kat

Toen mijn vriendin me enige tijd gelegen vroeg of het geen goed idee zou zijn om onze kat te portretteren, haalde ik mijn schouders op. Ik moest dan ook lachen toen ik de opgave zag van CPM. Het verwonderde mij uiteraard niet dat er veel deelnemingen waren voor deze opgave. De kat blijft een populair onderwerp bij vele kunstenaars.

kat

Portrait of a cat 2014, kleurpotloden, 18cm x 18cm

De techniek

Een werk in kleurpotlood wordt opgebouwd laag voor laag. De kleurpotloden welke gebruikt worden zijn niet diegene die te vinden zijn in de supermarkt (kinderkleurpotloden), maar zijn enkel te verkrijgen in de winkel voor kunstenaarsbenodigdheden. Ze bevatten dezelfde kleurpigmenten zoals we ze tegenkomen in verf, en zijn daarom soms giftig en dus ook niet aangewezen in gewone kleurpotloden bedoeld voor kinderen.

Net zoals bij olieverf zijn ze getest op hun lichtechtheid. Bepaalde kleuren kunnen dus beter tegen zonlicht, en zullen pas na een heel lange tijd verbleken bij blootstelling eraan. De kleurpigmenten zijn gevat in een stift met was of olie, met daaromheen een omhulsel van hout of kunststof. Kleurpotloden kan men niet volledig uitgommen, daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk vooraleer er kan gestart worden met een kunstwerk.

De ondergrond bestaat meestal uit papier welke meerdere lagen moet aankunnen. Omdat men soms ook een oplosmiddel gebruikt moet het papier ook tegen vocht kunnen. Na de onderlaag, of meerdere onderlagen, kunnen we de kleurpigmenten mengen op het papier. Dat is een techniek die je alleen maar onder de knie kunt krijgen door het kleuren zelf.

Gewoon doen, dus. Het is overigens belangrijk dat het kleurpotlood voortdurend een scherpe punt heeft, zodat elke porie van het papier voldoende opgevuld raakt. Een werk in kleurpotlood is arbeidsintensief, want elke laag moet zorgvuldig opgebouwd worden.

Materiaal

Tijdsduur

Totale werktijd: 73 uren en 52 minuten

Meest gebruikte kleurpotlood

Derwent Coloursoft: Loganberry

Wedstrijdpagina

CPM Contest

This entry was posted in Archief and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.