Zuzet : Terug naar de landschapsfotografie

Een namiddag fotograferen werd spoedig verhinderd door regenbuien. Toch is het resultaat enigszins bevredigend zoals te zien in de betreffende galerie op deze website. Meteen ook een terugkeer naar een oude hobby van mij: Het weids plaatselijk landschap vatten in beelden.
 

Aankomende-regenbuien2_ZW-e1316266635399

Zo’n 25 jaar geleden trok ik regelmatig met de fiets naar een aantal plaatsen op zoek naar de ultieme landschapsfoto. Meestal had ik filmpjes vol beelden waarvan er maar enkele mij tevreden stelden. Soms waren er kwalitatief goeie foto’s bij, waren ze ronduit mislukt, doch vaak vond ik een foto niet boeiend genoeg, te saai of weinig zeggend. De hele reeks kiekjes werden herleid tot enkele geslaagde foto’s.

De geslaagde landschapsfoto

Op het eerste zicht lijkt het Vlaamse platte land moeilijk te fotograferen of te herleiden tot een boeiend beeld. Het is een kwestie van rustig bekijken. Het landschap zien door het venster van het fototoestel. Een gedeelte omkaderen. Veelal zoek ik naar verbindende elementen, een geometrisch geheel, of een zekere gelaagdheid. Af en toe merk ik bepaalde kenmerken op die eigen zijn aan een onderdeel van of het landschap: een bepaalde begroeiing, een lichtinval, structuren en patronen. Uiteindelijk zie ik thuis pas of een foto geslaagd, of enigszins bruikbaar is.

Technisch

Voor de foto’s werd gebruik gemaakt van een eenvoudige compacte digitale camera, ingesteld op de breedst mogelijke lenshoek, en de laagst mogelijke ISO-waarde. De flits werd uitgeschakeld, en de automaat werd op ‘landschap’ gezet. De meeste foto’s vragen een nabewerking. Een betere uitsnede, het verbeteren van: de compositie, de kleuren en de scherpte. Soms vind ik een foto geschikt om omgezet te worden van kleur naar zwartwit. Dat gebeurt met de kanaalmixer via het fotobewerkingsprogramma Gimp in mijn geval. Het omzetten van kleur naar zwartwit wordt uitgelegd in Monochrome from color.

Galerie: Landschapsfotografie

This entry was posted in Archief and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.