Burgemeester Ann Coopman | Blog : Opening vernieuwd gemeentehuis

Het verhaal begint 3 jaar geleden. De lift voldeed niet meer aan de geldende wetgeving. Het gemeentehuis van 1952 barstte uit zijn voegen onder andere door het groeiend aantal personeelsleden. Ook waren de technieken niet meer toereikend en het sanitaire blok was dringend aan vervanging toe. Vandaar het initiatief om het gemeentehuis grondig aan te passen en te renoveren. Ik som de belangrijkste realisaties op.

Het moderne liftgebouw loopt tot in de nok van het gemeentehuis, zodat alle verdiepingen met de lift bereikbaar zijn. Dit is voortaan de hoofdingang van het gemeentehuis. Enkel voor ceremonies (ontvangsten, huwelijken, … ) zal de ingang aan de trappen bijkomend open zijn.

Alle technieken werden vernieuwd (electriciteit, verwarming, luchtverversing en sanitair). Alle ramen van het gemeentehuis werden systematisch vervangen door dubbele glas. Ook het dak werd volledig vernieuwd en geïsoleerd.

Ieder verdiep heeft zijn eigen specifieke kleur, welke terugkeert in de kleur van de deuren en meubilair. Handig voor wie zijn weg zoekt. De veelkleurige signalisatieborden samen met het elektronisch aankondigingbord in het sas beneden, verwelkomen de bezoekers en wijzen hen de weg.

De vraag van jaren geleden om het gemeentehuis ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk te maken, heeft Maria Sesselle op haar manier verwoord. Op de spiegel van de lift leest u haar poëzie:
“In de lift.
Zo graag gedragen door jouw adem
Op vleugels van jouw denken
en jouw droom”.

Aan de buitenkant van het vernieuwde liftgebouw zijn de openbare toiletten voorzien. Deze zullen voor iedereen gratis toegankelijk zijn en worden onderhouden door onze gemeentelijke poetsdienst.

Het archief vindt u op de bovenste verdieping en is beslist een bezoekje waard, zeker de oude, nog met de handgeschreven exemplaren zijn het bekijken waard. Een gespecialiseerde firma heeft hier grote kuis gehouden en alles netjes in de juiste archiefdozen ondergebracht. Met de verrolbare kasten is het archief steeds vlot bereikbaar.

Waarschoot heeft zijn groei en welvaart voor een groot stuk te danken aan de textiel. Ooit waren hier meer dan 2500 mensen tewerkgesteld in een van de 3 textielfabrieken. Er stonden hier 821 weefgetouwen die goed waren voor een dikke 14.000 stuks linnen per jaar. Vandaar dat het college het meer dan opportuun achtte om aan de vergaderzalen namen te geven die naar ons textielverleden verwijzen. Zo kregen ze de namen DE INSLAG, JACQUARD, GETOUW, SCHIETSPOEL, BOBIJN en SPIL. Bijkomend wordt nog een korte omschrijving gegeven rond het textielleven van die tijd.

Tijdens de opendeurdag van zondag 25 september 2011 toonde de Kunstacademie van Waarschoot beelden, keramiek en tekeningen van haar leerlingen. Sommige werken zullen hier permanent blijven, andere zullen regelmatig vervangen worden. Wij stellen het gemeentehuis graag ter beschikking als expositieruimte voor de leerlingen van de Kunstacademie.


Email this post E-mail dit artikel

This entry was posted in Archief and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.