Theatershow Grand Cru

Dertig jaar is het geleden dat ik mijn eerste optreden gaf. Een liedje op school, een klein optreden tijdens de fietsentombola in Eeklo en alles begon! Het was mijn droom om de mensen te amuseren met liedjes zingen. Maar al vlug zocht ik het theater op. Ik maakte kleine sketches en parodieën. De uitdaging werd een eigen show brengen, een one man show, zoals dat noemde.

Ik kreeg de kans toen ik zestien was in de cafetaria van de Eeklose sporthal. Wat planken op lege bakken bier, een installatie en wat spotsen en ik kon beginnen. Het smaakte naar meer. Enkele jaren later, toen het nieuwe culturele centrum van Eeklo opende, maakte ik mijn eerste revue: ik was de komiek, Andy Smet de aangever en Ann-Sophie Deweer zorgde voor het ballet. De ene revue kwam na de andere. Vijf jaar lang trad ik met Andy op als komisch duo. Maar de revue kostte te veel geld. Andy wou zich toeleggen als zanger en ik wou naar het toneel.

In die dertig jaar heb ik heel wat toneelstukken en musicals gespeeld. Al doende heb ik heel wat geleerd in het theater. Ik ben door fantastische regisseurs begeleid, waaronder ook Herman Coessens. Stilletjes heb ik mezelf opgebouwd door te horen, te zien en te spelen. Ook de televisie gaf mij kansen als acteur; Wittekerke, Familie,… Van politieagent tot Albanees.

Door mijn vrouw, Inge Stock, te leren kennen, kon ik het nog verder brengen. Zij is dramadocente en motiveerde mij om ook die richting te nemen. Uiteindelijk kreeg ik de kans om docent te worden bij Crefi en regisseur in Sint-Gillis-Waas. De laatste vijf jaar heb ik meer dan twintig producties geschreven en gespeeld. Daaruit is mijn mooiste herinnering “Tango der liefde”. Uitverkochte zalen en staande ovaties. Bij vzw Podiumhuis speelde ik heel wat komische shows. En samen met het orkest trad ik op met “La douce France”: een avondvullend programma met Franse liedjes. Nu wou ik een nieuwe show schrijven. Maar anders dan anders.

Misschien omdat ik zelf een beetje anders ben geworden. De clown leeft nog steeds heel diep in mij. Maar het leven is een beetje volwassener geworden. Gelukkig niet te veel, want ik hou ontzettend veel van het kind in mij. Ik heb liedjes geschreven over de liefde, mijn vader, mijn zoon en vele dingen waar ik van hou. Toen mijn vader stierf, heb ik zijn leegte opgevuld met muziek. Zolang hij leefde heeft hij elke show intens meegemaakt. En nu nog voel ik hem op de eerste rij zitten kijken en lachen. Daarom is het laatste lied voor hem. Ook mijn zoon, Mathieu, krijgt zijn kans op het podium. Ik had hem beloofd eens samen te zingen. En belofte maakt schuld. Ik ben eens benieuwd!

Voor deze show heb ik de zaal van “De Herbakker” in Eeklo gekozen. In die zaal is het eigenlijk allemaal begonnen voor het grote publiek. En ik hoop nog vele andere zalen te bespelen. Ik heb de show “Grand Cru” genoemd. Bij wijnen en bieren is dit het beste. Ik hoop dat deze voorstelling ook zo mag zijn. Het wordt de show van mijn leven. Een avondje genieten met humor en muziek! Samen met mijn muzikanten neem ik u mee in mijn wondere wereld…

Theatershow Grand Cru op Vrijdag 23 maart 2012 om 20 uur in CC De Herbakker Eeklo.

This entry was posted in Archief and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.