Mooie prestatie van het nationaal orkest van Belgie

Afgelopen zondag konden we weer een aflevering van Tomtesterom bekijken. Ditmaal trachtte Tom Waes om de 5e symfonie van Beethoven te dirigeren.

Niet-muzikanten vragen zich soms af wat een dirigent eigenlijk doet. In die aflevering werd toch wel duidelijk dat de dirigent niet zomaar wat staat te zwaaien met dat stokje. De dirigent is de leider van het orkest. Als hij (of in ons geval: zij) teken doet: trager, dan speelt het orkest trager. Als hij teken doet: luider, dan volgt het orkest. Of erger: als de dirigent de maat verliest, dan slaat het orkest direct in een knoop…

Tom Waes deed het niet slecht, maar als muzikant maken we toch de bedenking: volgde het orkest Tom Waes, of was het eerder omgekeerd, en volgde Tom gewoon het orkest? Straffe gast, die Tom, zonder twijfel, kijk maar naar de andere afleveringen. Maar jarenlang oefenen, studeren, repeteren zomaar nadoen in 30 dagen is uiteraard onmogelijk. Een dikke pluim voor het Nationaal orkest van Belgie.

This entry was posted in Archief. Bookmark the permalink.

Comments are closed.