Burgemeester Ann Coopman | Blog : zonecommandant HVZ Meetjesland gekend

2015_08_04_voorstelling_zonecommandantHVZ (3)Hulpverleningszone Meetjesland: 1 zone, 9 gemeenten, 7 posten
De hulpverleningszone Meetjesland bestaat uit 9 gemeenten: Aalter, Eeklo, Kaprijke, Knesselare, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot en Zomergem. Oorspronkelijk waren er 7 brandweerkorpsen die deze 9 gemeenten beschermden. Met de brandweerhervorming zijn die brandweerkorpsen samengesmolten tot één hulpverleningszone met 7 posten, waarbinnen over de grenzen heen samengewerkt wordt op diverse vlakken.
De hulpverleningszone staat onder het toezicht van de minister van Binnenlandse Zaken en zijn diensten.
Binnen de hulpverleningszone zijn het de burgemeesters, verenigd in de zoneraad die het beleid uitstippelen. Zij worden hierbij geadviseerd door de postoversten van de brandweerposten in onze hulpverleningszone, verenigd in de technische commissie.

Dinsdag 7 juli 2015 vond de selectie van zonecommandant plaats. Conform het KB van 26 april 2014 tot vaststelling van het functieprofiel van een commandant van een hulpverleningszone en van de nadere bepalingen voor zijn selectie en zijn evaluatie, werd een gemotiveerde rangschikking aan de zoneraad van 3 augustus 2015 kenbaar gemaakt.
De voorzitter heeft met de laureaat van de selectie, majoor Lieven RIJCKAERT, contact genomen die het engagement heeft aanvaard.
Majoor Rijckaert (°1963), woonachtig in Tielt, is stafmedewerker in het Sint-Andriesziekenhuis, startte in 1997 bij de brandweer als onderluitenant en bouwde zijn carrière als vrijwillig brandweerofficier bij de Tieltse brandweer verder uit. In 2010 werd hij kapitein, officier dienstchef van de hoofd- en bijpost. Bij de start van de hulpverleningszones werd hij majoor en postoverste van de vrijwillige brandweer Tielt in de HVZ Mid West. Ook als preventionist werkt hij gedreven mee en is hij sinds 2008 mee verantwoordelijk voor Tielt, Dentergem en Meulebeke. Majoor Rijckaert is gehuwd met Christel Blomme en vader van Heleen en Jozefien.

De zoneraad is overtuigd dat majoor Lieven Rijckaert de HVZ Meetjesland op (middel)lange termijn duurzaam zal uitbouwen met respect voor de vrijwilligers die als brandweerman dienst doen. Ook zijn visie op nazorg aan de slachtoffers en zijn grote ervaring op vlag van brandpreventie worden als een grote troef naar voor geschoven.
Majoor Rijckaert moet nog een opzeggingsperiode respecteren. Hij zal zich de komende periode al inwerken om de zone mee gestalte te geven. Zolang blijft kapitein Patrick Wallaert waarnemend zonecommandant. Vanaf 1 januari 2016 zal hij voltijds ter beschikking van de zone staan.
De zoneraad dankt de kandidaten voor hun kandidatuur en wenst Majoor Lieven Rijckaert veel succes met zijn nieuwe uitdaging.

Op de foto:

vooraan: Majoor Lieven Rijckaert en Ann Coopman, burgemeester-voorzitter HVZ Meetjesland ; achteraan: Burgemeester Franki Van De Moere, Sint-Laureins, kapitein Patrick Wallaert, wnd zonecommandant en Thaïs De Vuyst, wnd zonesecretaris.


Email this post E-mail dit artikel

This entry was posted in Archief and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.