Groene energie voor Waarschoot?

Echte groene stroom

Echte groene stroom

Op de laatste gemeenteraad heeft de gemeenteraad beslist om voor de gemeente, het OCMW en de politiezone Lowazone gemeenschappelijk elektriciteit aan te kopen. Opvallend is dat het bestek spreekt over “100%” groene energie. Op zich een lovenswaardig initiatief, ware het niet dat recent duidelijk geworden is dat groene stroom niet altijd groene stroom is.

In Vlaanderen wordt een klein deeltje groene energie geproduceerd, maar dat is lang niet voldoende om de behoefte van de Vlamingen af te dekken. Daarom kopen de energieproducenten groene energie in landen met een overschot en krijgen daarvoor een certificaat van oorsprong. Deze certificaten worden dan gebruikt in Vlaanderen om groene stroom te verdelen, terwijl de stroom die door de leiding komt helemaal niet groen is. U krijgt enkel een certificaat dat de leverancier in een ver land groene energie gekocht heeft.

Hierdoor kunnen we hier ook niet spreken van een groene beslissing, maar eerder van windowdressing. Zoals we wel meer vastgesteld hebben, blinkt dit bestuur al lang niet meer uit van groene ambities.

This entry was posted in Archief and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.