Burgemeester Ann Coopman | Blog : Fietsdiefstallen

Fietsdiefstal, niets dat ambetanter is dan dat. Je laat je fiets ‘s morgens in de fietsstalling achter en ‘s avonds vind je deze geschonden terug, of in het ergste geval is hij verdwenen. Het zal je maar overkomen!

De laatste maanden word ik hier steeds vaker op aangesproken. Ik heb mijn oor te luisteren gelegd bij de korpschef van de LoWaZoNe en op het politiecollege. Ook mijn collega-burgemeester uit Nevele, Johan Cornelis, kampt met hetzelfde probleem.

Nevele en Waarschoot, samen met de politie en de NMBS, willen werk maken van een campagne om fietsdiefstallen aan en rond de stations in Hansbeke, Landegem en Waarschoot aan te pakken. Binnenkort, op 1 september, zal aan de gemeenteraad “Handhavingsplan sociale veiligheid – Samenwerkingsverband stations Hansbeke, Landegem en Waarschoot” voorgelegd worden.

Het is de bedoeling om een goed fietsdiefstalpreventiebeleid te ontwikkelen. Immers, fietsen met een dubbel slot, fietsen vastgebonden aan vaste objecten, gegraveerde fietsen ontmoedigen potentiële dieven vlug. De inspanningen van de NMBS om kwalitatieve fietsenstalling te voorzien heeft ongetwijfeld meerwaarde in het geheel. Ook politiepatrouille op onregelmatige momenten kijken of de fietsen goed afgesloten zijn. En als dat alles nog niet voldoende zou zijn, heb je ook nog de camera’s. Dit houden we voorlopig nog in beraad (1 camera – toestel+plaatsing inbegrepen - kost al gauw 11000 euro).

Misschien kan ik toch nog even herhalen: De gelegenheid maakt de dief! Maak het de dief moeilijk en doe je fiets steeds goed op slot. Is is je fiets dan toch kapot of gestolen, doe onmiddellijk aangifte bij de politie en kijk regelmatig op http://www.lokalepolitie.be/5422/gevonden-fietsen.html. Misschien heb je geluk. Ik verwijs ook naar de gratis fietsgraveerdienst op de eerste vrijdag van de maand (sporthal). In de voormiddag kan je je fiets laten graveren. Vergeet je identiteitskaart of SIS-kaart niet mee te brengen.


Email this post E-mail dit artikel

This entry was posted in Archief and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.