Burgemeester Ann Coopman | Blog : Herdenkingsplechtigheid en eerbetoon aan 11 slachtoffers van de ontploffing van 23 juni 1945

IMG_6425Tijdens een herdenkingsplechtigheid aan de inkom van het Leen werd zondag 21 juni 2015 om 14u hulde gebracht aan 11 slachtoffers van een explosie.
Na de oorlog ruimden zij als vrijwilligers Duitse munitie in het munitiedepot in het Leen. Alles wordt in een vrachtwagen geladen, maar amper een paar meter gereden te hebben ontploft de vrachtwagen met verschrikkelijke gevolgen. Op 23 juni 1945 lieten 1 militair en 10 burgers het leven.

70 jaar later werd stilgestaan bij deze zware ontploffing en werden de slachtoffers geëerd: de chauffeur, Cyrille BOCQUEZ, een militair uit Komen, 2 burgers uit Waarschoot, Carolus VAN DE VOORDE en Alfons VERHEEKE en 8 burgers uit Eeklo, Arthur VANDENDRIESSCHE, Willy VANDENDRIESSCHE, Hyppoliet BRABANDT, Albrecht DELMOTTE, Pieter MATHIEU, Edmond VAN DEPUTTE, René DE CONINCK en Camiel PIETERS.

Het monument dat destijds werd opgericht (1951) is verdwenen. Dit werd rechtgezet en onder impuls van de NSB (Nationale Strijdersbond) werd een nieuw monument ingehuldigd,een L-betonblok met een marmeren steen waarop de namen en datum van de ontploffing zijn gegraveerd.


Email this post E-mail dit artikel

This entry was posted in Archief and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.