Vuilzakken zorgen voor problemen

Witte vuilzak

Witte vuilzak

Op dit moment worden de grijze huisvuilzakken vervangen door witte exemplaren. De komst van de witte huisvuilzakken werd met veel gedoe aangekondigd. Deze nieuwe zakken zouden immers alle problemen oplossen. Maar de verwachtingen worden helemaal niet ingelost. Vooral de naden van de nieuwe exemplaren blijken een teer punt en scheuren gemakkelijk open. De beloofde kwaliteit is er dus niet. Inge De Graeve en Jochen De Smet brachten dit punt ter sprake op de gemeenteraad.

De nieuwe witte zakken hebben nu flappen om de zak dicht te knopen, maar de ophangsystemen zijn helemaal niet berekend op deze flappen. De vuilzak kan dus niet meer opgehangen worden. Bij de aankoop van de zakken is er gekeken naar de stevigheid, maar er werd enkel rekening gehouden met de dikte van de plastiek. De oude vuilzakken scheurden te gemakkelijk, zeker wanneer deze helemaal vol zat. Op dit punt zijn de nieuwe dus zeker geen verbetering.

Het is dus wachten op een volgende aanbesteding en op wat goede wil van IVM. De inwoners van Waarschoot blijven ondertussen met de gebakken peren zitten. Open VLD heeft gevraagd om dit probleem aan te kaarten, na jaren van miserie is een duurzame oplossing welkom. Open VLD vraagt zich af of er al eens naar het DIFTAR systeem gekeken is. Dit systeem werkt met vaste ophaalcontainers (die een stuk hygiënischer zijn). Bovendien betaalt u enkel voor het afval dat u zelf produceert. Op dit moment betaalt u een vast bedrag, ook wanneer uw vuilzak permanent op dieet staat. Het diftar systeem volgt het principe “De vervuiler betaalt”. Ook voor Open VLD is dit het meest eerlijke systeem.

Maar er is wel een lichtpuntje: gescheurde vuilzakken kunnen ingewisseld worden bij de dienst bevolking op het gemeentehuis. In ruil voor de gescheurde zak ontvangt u een nieuw exemplaar.

This entry was posted in Archief and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.